Χαλάει ο Αγιασμός; - Φυσικά και χαλάει

Χαλάει ο Αγιασμός; - Φυσικά και χαλάει

Ο Αγιασμός, δηλαδή το νερό που αγιάζεται στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων (σε ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού), έχει όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του απλού πόσιμου νερού.
- Ναι, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα περί θαύματος: ο Ορθόδοξος Αγιασμός ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ. 
- Ναι, αλλά υπάρχει ένα πιο ισχυρό αντεπιχείρημα περί ΜΗ θαύματος: ΟΥΤΕ το νερό της βρύσης χαλάει. Το νερό δεν έχει ημερομηνία λήξης -το ήξερες;  

Αν αποθηκευτεί και συντηρηθεί σωστά το πόσιμο νερό δεν θα χαλάσει, θεωρητικά ποτέ. Το νερό, αυτό καθ’ αυτό, δεν χαλάει ΠΟΤΕ. 
Το μέσο και ο τρόπος αποθήκευσης, κυρίως, επηρεάζουν την ποιότητα του νερού. 
Άρα ο ισχυρισμός ότι "ο αγιασμός δεν χαλάει", είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ. Αφού δεν χαλάει το νερό που αποθηκεύεται σωστά, γιατί να χαλάσει ο αγιασμός που αποθηκεύεται σωστά; Σκέψου.

Λίγα επιπλέον αυτονόητα:    
Αν το νερό που αγιάζεται είναι καθαρό (π.χ. το πόσιμο), τότε και ο αγιασμός θα είναι καθαρός. 
Αν το νερό είναι βρώμικο, π.χ. μια λίμνη με παθογόνα μικρόβια, μύκητες κλπ, το ίδιο βρώμικη θα παραμείνει και μετά τον αγιασμό της. 
Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει το αντίθετο. 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές που έχουν καταρρίψει τον ισχυρισμό πως ο αγιασμός ή ύδατα τα οποία θεωρούνται αγιασμένα δεν περιέχουν μικροοργανισμούς, παθογόνους και μη. Και βέβαια δύναται να περιέχουν ή να αναπτύξουν. Και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό για την υγεία του ανθρώπου. (δες εδώ)

Απόδειξη: το πιο αγιασμένο ποτάμι του κόσμου, ο Ιορδάνης, είναι ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ. Όσες φορές κι αν πέσει ο σταυρός μέσα ΔΕΝ καθαρίζει. Γιατί άραγε; Σκέψου. (δες εδώ)

Συμπέρασμα: 
Δεν πίνουμε ΠΟΤΕ αγιασμό που μας έχει δώσει κάποιος κάποτε σε μπουκαλάκι. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς και πότε αποθηκεύτηκε, και από πού προέρχεται. Για παράδειγμα, οι "αγιασμένες" δεξαμενές των δήμων με πόσιμο νερό, θεωρούνται ασφαλείς. Αν βάλουμε αγιασμένο νερό σε καθαρό μπουκαλάκι, θα κρατήσει για πολλά χρόνια. (Και μη αγιασμένο να είναι, πάλι θα κρατήσει)
Γιατί; 
Γιατί το νερό είναι ήδη πόσιμο (καθαρό), και δεν χαλάει, μη λέμε πάλι τα ίδια. 
Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ σε ασθενή αγιασμό ως φάρμακο. 
Γιατί;
Το είπαμε. Γιατί είναι καθαρό νεράκι (στην καλύτερη περίπτωση. Ωστόσο δύναται να λειτουργήσει ως placebo effect). Ο ασθενής χρειάζεται φάρμακο που θα υποδείξει ο γιατρός, όχι νερό που θα συστήσει/επιβάλει ο ιερέας ή ο καλός γείτονας που "ξέρει καλά".
- Και πώς εξηγείς ότι η Θεία Κοινωνία δεν χαλάει; 
- Αυτή χαλάει, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Υπάρχει γραπτή μαρτυρία του ιερέα π. Χαράλαμπος Κοπανάκης (άπαντες το γνωρίζουν, αλλά είναι θέμα ταμπού) και σχετική οδηγία από την Εκκλησία προς τους ιερείς τι πρέπει να κάνουν για να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης της θείας κοινωνίας. (δες εδώ)

Συντάκτης του άρθρου: Δημήτρης Αλικάκος (Εδώ η συγκεκριμένη ανάρτηση)

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal