Γιατί βλέπουμε μπλε τον ουρανό;

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε

Ο ουρανός φαίνεται μπλε λόγω του τρόπου με τον οποίο το φως του ήλιου αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα της Γης. Το φως του ήλιου αποτελείται από πολλά χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε. Όταν το φως αυτό περνά μέσα από την ατμόσφαιρα, τα μικρότερα μόρια του αέρα (όπως το άζωτο και το οξυγόνο) διαχέουν το φως σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το μπλε φως έχει μικρότερο μήκος κύματος σε σχέση με τα άλλα χρώματα και διαχέεται πιο εύκολα από τα μόρια στην ατμόσφαιρα. Έτσι, το μπλε χρώμα απλώνεται σε όλο τον ουρανό, κάνοντάς τον να φαίνεται μπλε στα μάτια μας.

Το μήκος κύματος είναι η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών κορυφών ενός κύματος. Στην περίπτωση του φωτός, τα διάφορα χρώματα που βλέπουμε είναι διαφορετικά μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το φως που προέρχεται από τον ήλιο περιλαμβάνει όλο το ορατό φάσμα, από το κόκκινο έως το βιολετί.

  • Το κόκκινο φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος, περίπου 620-750 νανόμετρα (nm).
  • Το μπλε φως, από την άλλη, έχει μικρότερο μήκος κύματος, περίπου 450-495 νανόμετρα (nm).

Όταν το φως περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα, τα μικρότερα μήκη κύματος, όπως το μπλε, διασκορπίζονται πιο έντονα από τα μόρια του αέρα σε σχέση με τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, όπως το κόκκινο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διάχυση ή σκέδαση Rayleigh.

Η διάχυση Rayleigh είναι ισχυρότερη για τα μικρά μήκη κύματος, γι' αυτό το μπλε φως διαχέεται πολύ περισσότερο σε όλες τις κατευθύνσεις, κάνοντας τον ουρανό να φαίνεται μπλε. Το κόκκινο και άλλα χρώματα με μεγαλύτερο μήκος κύματος διαχέονται λιγότερο και έτσι δεν κυριαρχούν στην εικόνα που βλέπουμε από τον ουρανό.

Αυτή η διάκριση του μήκους κύματος είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του γιατί το μπλε φως διαχέεται περισσότερο και κάνει τον ουρανό να φαίνεται μπλε.

Συμπερασματικά, ο ουρανός φαίνεται μπλε λόγω της διάχυσης του μπλε φωτός από τα μόρια του αέρα στην ατμόσφαιρα.

Πάμε να δούμε ένα σύντομο και επεξηγηματικό βίντεο από το ελληνικό κανάλι της «Καθημερινής Φυσικής»: 




Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal