Δωρεάν Πανεπιστημιακό Μάθημα για όλους: Στο Φως της Εξέλιξης

Δωρεάν Πανεπιστημιακό Μάθημα για όλους: Στο Φως της Εξέλιξης

Το Mathesis είναι μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, για όσους σπουδάζουν και θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αλλά και για όσους δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία, αλλά θέλουν να ασχοληθούν με κάποιον επιστημονικό τομέα.

Το Mathesis λειτουργεί ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και προσφορά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Δωρεάν Μάθημα: Στο Φως της Εξέλιξης

Η σύγχρονη εξελικτική βιολογία, στηριζόμενη στη θεωρία του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή, παρέχει μια ισχυρή εξήγηση για την ποικιλία της ζωής στη Γη, τόσο στη μορφή των οργανισμών όσο και στη συμπεριφορά τους. 
Ο «δαρβινισμός» επεκτείνεται πλέον και σε πεδία όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η τέχνη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα παρανοήσεις και αμφισβητήσεις της εξελικτικής θεωρίας, κυρίως από θρησκευτικούς κύκλους και οπαδούς σχετικιστικών ιδεολογιών. 

Το μάθημα αυτό στοχεύει να διευκρινίσει τις αρχές της εξέλιξης, να απαντήσει στις συχνές παρεξηγήσεις και να εξετάσει τις επιπτώσεις της δαρβινικής θεωρίας σε θέματα όπως η κοινωνική οργάνωση, η ηθική και η θρησκεία, δείχνοντας γιατί η δαρβινική θεώρηση παραμένει τόσο σημαντική αλλά και αμφιλεγόμενη. Το μάθημα είναι διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου 2024. Μπορείς όμως να το ξεκινήσεις από σήμερα, διότι το πρώτο μάθημα είναι διαθέσιμο ήδη. 

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή και διδάσκων του μαθήματος: 

Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έλαβε το πτυχίο του (1988) και τον διδακτορικό του τίτλο (1994) από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και από το 1996 έως το 2001 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ζωολογικό Μουσείο του ΕΚΠΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης. Από το 2001 έως το 2011 διετέλεσε Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στο Παν/μιο Πατρών, ενώ το 2012 εξελέγη στο Παν/μιο Κύπρου.

Τι κόστος έχουν τα μαθήματα του Mathesis;

Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν. Στα περισσότερα μαθήματα υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο της τάξης των 20€ για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια τη δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν.

Γιατί υπάρχει κόστος στη βεβαίωση συμμετοχής;

Το κόστος της βεβαίωσης συμμετοχής θεωρείται ένα μικρό αντίτιμο για την αναγκαία συμβολή στη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ άμεσης ή έμμεσης κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του και εθελοντική εργασία. 

Παρακολούθησε το Μάθημα: Στο Φως της Εξέλιξης

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal