Όταν οι Γαλαξίες ξεπερνούν την ταχύτητα του φωτός

Τι είναι αυτό που τρέχει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο αγαπημένος μας αστροφυσικός, Παύλος Καστανάς, εξηγεί την παράδοξη διαπίστωση ότι υπάρχουν γαλαξίες που απομακρύνονται από εμάς με ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή του φωτός, παρότι κάτι τέτοιο φαίνεται να αντιβαίνει στη Θεωρία της Σχετικότητας. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στη διαστολή του ίδιου του χώρου του Σύμπαντος και όχι στην κίνηση των γαλαξιών μέσα σε αυτό. 

Η "παράμετρος του Hubble" καθορίζει τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος, με την ταχύτητα απομάκρυνσης των γαλαξιών να αυξάνεται όσο πιο μακριά βρίσκονται. Η σφαίρα του Hubble οριοθετεί την περιοχή εντός της οποίας οι γαλαξίες κινούνται με ταχύτητα μικρότερη του φωτός, ενώ πέρα από αυτήν απομακρύνονται ταχύτερα από το φως. Παρά τη μεγάλη τους ταχύτητα, μπορούμε να δούμε μακρινούς γαλαξίες επειδή το φως τους ξεκίνησε το ταξίδι του όταν το σύμπαν ήταν μικρότερο. 

Τέλος, εξηγείται ότι η σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει τη διαστολή, οδηγώντας σταδιακά στο να χαθούν από το οπτικό μας πεδίο οι πιο μακρινοί γαλαξίες, καθώς το σύμπαν θα φαίνεται όλο και πιο άδειο.

Όλα τα παραπάνω, γίνονται πιο κατανοητά από το εξαιρετικό κείμενο στην ιστοσελίδα του Astronio και φυσικά, αποτυπώνονται στο παρακάτω βίντεο: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal