Polaris Dawn: Η πιο επικίνδυνη ιδιωτική αποστολή στο διάστημα

Polaris Dawn: Η πιο επικίνδυνη ιδιωτική αποστολή στο διάστημα
Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, με την υποστήριξη της SpaceX και υπό την ηγεσία του Jared Isaacman, ο οποίος είναι και ο χρηματοδότης της αποστολής. Αυτή η αποστολή έσπασε πολλά ρεκόρ, καθώς το πλήρωμα έφτασε στην υψηλότερη τροχιά από οποιαδήποτε άλλη αποστολή μετά το πρόγραμμα Apollo, στα 1.400 χιλιόμετρα από τη Γη.

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι Scott Poteet, Sarah Gillis και Anna Menon, ενώ το κύριο επίτευγμά της ήταν ο πρώτος εμπορικός διαστημικός περίπατος. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλήρωμα αντιμετώπισε τη δύσκολη πρόκληση των ζωνών Βαν Άλλεν, όπου εκτέθηκε σε υψηλή ακτινοβολία, και δοκιμάστηκαν νέες τεχνολογίες, όπως τα νέα διαστημικά κοστούμια της SpaceX.

Η αποστολή είχε στόχο όχι μόνο την επιστημονική έρευνα αλλά και την ενίσχυση της τεχνολογίας επικοινωνιών μέσω του Starlink. Ο διαστημικός περίπατος και οι μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της αποστολής έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές αποστολές μεγαλύτερης διάρκειας στο φεγγάρι και τον Άρη​. 

Παρακολούθησε το βίντεο του Project Future, που τα λέει ωραία και στα ελληνικά: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal