Τι κάνεις όταν ο Google Chrome αντιμετωπίζει ένα αρχείο ως επικίνδυνο;

Τι κάνεις όταν ο Google Chrome αντιμετωπίζει ένα αρχείο ως επικίνδυνο;

Ο Google Chrome μπορεί να αποκλείσει ένα αρχείο που θέλεις να κατεβάσεις στον υπολογιστή σου και να σε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνο. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζεις.

Ο Google Chrome διαθέτει ενσωματωμένο σαρωτή για ιούς και κακόβουλο λογισμικό, προκειμένου να σε προστατεύσει. Αυτό το μήνυμα σφάλματος μπορεί να υποδηλώνει ένα από τα δύο:

Το αρχείο είναι κακόβουλο ή περιέχει λογισμικό τρίτων, γνωστό ως «Πιθανώς Ανεπιθύμητο Πρόγραμμα» (PUP) ή «Πιθανώς Ανεπιθύμητη Εφαρμογή» (PUA).

Ένα ψευδώς θετικό μήνυμα (False Positive), που συμβαίνει πολύ συχνά όταν το αρχείο δεν είναι αναγνωρισμένο, δηλαδή, με απλά λόγια, περιγράφει μια κατάσταση όπου ένα antivirus, ανιχνεύει εσφαλμένα κάτι αβλαβές ως απειλή ή πρόβλημα. 

Όπως πολλά προγράμματα antivirus, ο Chrome χρησιμοποιεί μια τεχνική ανάλυσης που ονομάζεται «heuristics», για να κάνει εκτίμηση κινδύνου.
Αυτή η διαδικασία είναι συχνά προβληματική για νέους δημιουργούς λογισμικού, καθώς τα antivirus αντιμετωπίζουν νέα προγράμματα με επιφύλαξη, θεωρώντας τα επικίνδυνα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Ο Google Chrome δεν προσφέρει τη δυνατότητα απενεργοποίησης της σάρωσης αρχείων, οπότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που θα τη συναντάς.

Εάν είσαι βέβαιος ότι το αρχείο είναι ασφαλές, μπορείς να κάνεις κλικ στο βέλος δίπλα στο κουμπί "Απόρριψη" και να επιλέξεις "Διατήρηση", ώστε να συνεχιστεί κανονικά η λήψη. 

Αν δεν είσαι σίγουρος, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Συνιστώ να ελέγξεις το αρχείο στο VirusTotal, για να δεις αν έχει σαρωθεί από άλλους χρήστες ή αν υπάρχουν σχόλια σχετικά με την ασφάλειά του.

Τέλος, μπορείς να εκτελέσεις το αρχείο σε εικονική μηχανή. Η χρήση εικονικής μηχανής, όπως το VirtualBox, είναι μια πρακτική που αγαπάμε, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να σαρώσεις το αρχείο και να παρακολουθείς για ύποπτη συμπεριφορά.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal