Η μεγαλοφυής ανακάλυψη του Ερατοσθένη: Πώς υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πριν 2.200 χρόνια

Ερατοσθένης - υπολόγισε την περιφέρεια της Γης με ακρίβεια

Ο διάσημος αστροφυσικός Carl Sagan, μέσα από τη θρυλική επιστημονική σειρά "Cosmos", μας αφηγείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της επιστήμης. Ο Έλληνας μαθηματικός και γεωγράφος Ερατοσθένης, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 2.200 χρόνια, όχι μόνο συνειδητοποίησε ότι η Γη είναι σφαιρική, αλλά κατόρθωσε επίσης να υπολογίσει με εντυπωσιακή ακρίβεια την περιφέρειά της.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή του. Ο Ερατοσθένης παρατήρησε ότι σε μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους, το φως του ήλιου έπεφτε κάθετα σε ένα πηγάδι στην πόλη Συήνη (σημερινό Ασουάν της Αιγύπτου), ενώ την ίδια ημέρα, στην Αλεξάνδρεια, ο ήλιος σχημάτιζε μια μικρή σκιά. Με βάση αυτή την παρατήρηση, και γνωρίζοντας την απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις, κατάφερε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης με εκπληκτική ακρίβεια, χρησιμοποιώντας βασικά γεωμετρικά εργαλεία.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο επιβεβαίωσε την σφαιρικότητα της Γης, αλλά αποτέλεσε και ένα από τα πρώτα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα που βασίστηκαν στην παρατήρηση και τη λογική, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μελλοντική ανάπτυξη της επιστήμης.

Δες το εκπληκτικό βίντεο που μόνο ο Carl Sagan μπορεί να αποτυπώσει με τόση μαεστρία: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal