Αρχεία «.exe»: Τι κρύβεται πίσω από την λανθασμένη προειδοποίηση των Antivirus

Αρχεία «.exe»: Τι κρύβεται πίσω από την λανθασμένη προειδοποίηση των Antivirus

Τα αντιικά προγράμματα (Antivirus), για να προστατεύσουν τους χρήστες και να διασφαλίσουν τη νομική τους κάλυψη, προειδοποιούν όταν ένα εκτελέσιμο αρχείο (.exe) ή κάποιο αρχείο που περιέχει εκτελέσιμο κώδικα, μπορεί να περιέχει ιό που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτό συμβαίνει όταν το αρχείο δεν έχει επαληθευμένη ψηφιακή υπογραφή από τον κατασκευαστή του.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν έχει ιό και πρόκειται για false positive. Στη γλώσσα της τεχνολογίας, αυτός ο όρος σημαίνει ότι το αντιικό πρόγραμμα, αναγνωρίζει λανθασμένα ένα αρχείο ή μια δραστηριότητα ως κακόβουλη ή επικίνδυνη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ασφαλής.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαδικασία επαλήθευσης μέσω ψηφιακής υπογραφής είναι αρκετά δαπανηρή, γι' αυτό και πολλοί κατασκευαστές λογισμικών επιλέγουν να μην την αγοράσουν. Πόσο μάλλον, όταν το πρόγραμμα/εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν από μεμονωμένους προγραμματιστές και όχι από εταιρίες. 

Τέλος, τα προγράμματα που παρουσιάζουμε εδώ στο dwrean.net, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχουν περάσει από τους απαιτούμενους ελέγχους και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal