Αυτή είναι μια χρήσιμη συντόμευση που δεν γνώριζες

Χρήσιμη συντόμευση που δεν γνώριζες


Η συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + F5, χρησιμοποιείται στις περισσότερες εφαρμογές περιήγησης (Browsers) για να πραγματοποιήσει μια «σκληρή» ανανέωση (Hard refresh) της τρέχουσας ιστοσελίδας.

Σε αντίθεση με μια απλή ανανέωση (F5), η οποία μπορεί να φορτώσει την ιστοσελίδα από την προσωρινή μνήμη (cache), η hard refresh αναγκάζει το πρόγραμμα περιήγησης να κατεβάσει ξανά όλα τα αρχεία (JavaScript, εικόνες, σενάρια κ.λπ.) από τον διακομιστή (server). Αυτό διασφαλίζει ότι θα λάβεις την πιο πρόσφατη έκδοση της ιστοσελίδας, ακόμα κι αν έχουν γίνει αλλαγές από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκες.

Η «σκληρή» ανανέωση λοιπόν, μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως:

  • Για να δεις τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει στην ιστοσελίδα μετά την τελευταία φορά που την επισκέφθηκες, όπως ενημερώσεις περιεχομένου ή αλλαγές στη μορφοποίηση.
  • Για να αντιμετωπίσεις προβλήματα φόρτωσης σελίδων, όπως εικόνες που δεν εμφανίζονται ή σφάλματα JavaScript.
  • Για να αδειάσεις τη cache του browser, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η συντόμευση πληκτρολογίου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς. Σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Shift + F5 ή Ctrl + R αντί για Ctrl + F5.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Payp