Τα αντιικά λογισμικά (δηλαδή οι εταιρίες που τα παράγουν), για να καλύψουν τις περιπτώσεις (και τα νώτα τους νομικά) όπου ένα αρχείο εκτελέσιμο (.exe) (ή που περιέχει κάποιο εκτελέσιμο κώδικα), δυνητικά περιέχει κάποιο ιό που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί, προειδοποιούν τους χρήστες όταν αυτά τα αρχεία δεν έχουν επαληθευμένη υπογραφή κατασκευαστή.
Η επαλήθευση του κατασκευαστή (μέσω υπογραφής) έχει αρκετό κόστος, γιαυτό και πολλοί κατασκευαστές λογισμικών δεν προβαίνουν στην αγορά τους.
Έτσι λοιπόν, πολλές φορές, εμφανίζεται λανθασμένα (False Alarm) ότι το «τάδε» λογισμικό μπορεί να περιέχει κινδύνους. Εμείς εδώ τεστάρουμε οτιδήποτε σου προτείνουμε. Από κει και πέρα είναι δική σου ευθύνη να το κατεβάσεις και να το «εκτελέσεις».
Μια καλή λύση (που τη χρησιμοποιώ και γω) είναι να ελέγχουμε το λογισμικό με το VirusTotal, διότι μέσω αυτού ελέγχεται το λογισμικό από πολλά Antivirus ταυτόχρονα.
Όταν θα υπάρξει κάτι ύποπτο, θα δεις ότι μερικά από τα antivirus «χτυπάνε κόκκινο» και σου γράφουν τι είναι αυτό που βρήκαν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι τίποτα, ή είναι αυτό που λέγαμε πιο πάνω ή η φύση του προγράμματος (πχ επεμβαίνει στο σύστημα μας για να δει τους κωδικούς που έχουμε αποθηκευμένους στον browser) «αναγκάζει» τα αντιικά να το θεωρήσουν ύποπτο.
Όταν από τα 60 Antivirus, τα 2-3 το θεωρήσουν ύποπτο, και όλα τα υπόλοιπα το βγάλουν εντελώς καθαρό, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal