Το e-banking είναι ένας βολικός τρόπος να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, αλλά είναι σημαντικό να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και βεβαίως, τα χρήματά μας. Παρακάτω παραθέτω μερικές απλές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να έχεις ένα ασφαλές e-banking:
Χρησιμοποίησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Επέλεξε έναν μοναδικό και πολύπλοκο κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό σου και άλλαζέ τον τακτικά. Αρκετές τράπεζες πλέον, σε αναγκάζουν να τον αλλάζεις τακτικά. Απέφευγε τη χρήση εύκολων προβλέψιμων κωδικών, όπως ημερομηνίες γέννησης, συνεχόμενες αλφαριθμητικές ακολουθίες κ..α.
Ενημερώσου για τις ασφάλειες που παρέχονται στο ebanking σου: Βεβαιώσου ότι η τράπεζά σου παρέχει ασφάλειες όπως κρυπτογράφηση SSL για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων και επαλήθευση δύο παραγόντων (αποστολή SMS με κωδικούς επαλήθευσης) για την επιβεβαίωση των συναλλαγών σου.
Φύλαξε τα στοιχεία σου: Μην μοιράζεσαι τους κωδικούς πρόσβασης με κανέναν και μην τους αποθηκεύεις σε δημόσιους υπολογιστές ή σημειωματάρια. Επίσης, να αποφεύγεις την αποστολή κωδικών ή προσωπικών στοιχείων μέσω email ή μηνυμάτων κειμένου.
Ενημερώσου για απάτες e-banking: Πρέπει να μάθεις για τις συνηθέστερες μορφές απάτης που συμβαίνουν στο e-banking, όπως το phishing και τα malware. Μάθε να αναγνωρίζεις ύποπτα email ή ιστοσελίδες που ζητούν τα στοιχεία σου και να είσαι προσεκτικός με τις λήψεις από άγνωστες πηγές.
Ενημέρωσε την τράπεζά σου για ύποπτες δραστηριότητες: Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σου, όπως ανεξήγητες συναλλαγές ή προσπάθειες πρόσβασης από άγνωστες πηγές, ενημέρωσε αμέσως την τράπεζά σου.
Κράτα ενημερωμένο το λογισμικό σου: Να έχεις εγκατεστημένες πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας για τον υπολογιστή σου. Αυτό περιλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα, τον Browser και το αντι-virus.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείς να βελτιώσεις την ασφάλεια του e-banking σου στο μέγιστο, για να μην πω στο απόλυτο! Σε παλαιότερο άρθρο, έγραψα κάποιες γενικές συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, όπως και ένα μεγαλύτερο άρθρο με 10 συμβουλές από τον Χρήστο Χιωτέλλη, που αξίζει να διαβάσεις.
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal