Τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές συχνά παρέχουν ένα API (Application Program Interface), το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να αξιοποιήσουν τις λειτουργίες των εφαρμογών αυτών. Αυτό το API, γνωστό στα ελληνικά και ως «Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών», ανοίγει τον δρόμο για την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών και δημιουργεί περαιτέρω δυνατότητες.
Ένα απλό παράδειγμα αυτού είναι το API του Microsoft Word. Αν κάποιος προγραμματιστής θέλει να δημιουργήσει μια εφαρμογή που να επιτρέπει τον αυτοματισμό της εκτύπωσης εγγράφων, μπορεί να χρησιμοποιήσει το API του Word για να επιτύχει αυτό τον σκοπό, χωρίς να απαιτείται η άμεση παρέμβαση του χρήστη. Με τη χρήση του API, η εφαρμογή μπορεί να ανοίξει ένα έγγραφο του Word αυτόματα και να το στείλει για εκτύπωση, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει η ίδια η εφαρμογή Word.
Έτσι λοιπόν, το API, επεκτείνει τις δυνατότητες της εφαρμογής και παρέχει ευελιξία στους χρήστες. Με την ύπαρξη του API, οι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν προηγμένες λειτουργίες και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα εφαρμογών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό βοηθά στην ενσωμάτωση διαφορετικών εφαρμογών και δημιουργεί μια πιο ομαλή εμπειρία χρήστη.
Επιπλέον, η χρήση του API επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκμεταλλευτούν τις λειτουργίες ενός ήδη υπάρχοντος λογισμικού, χωρίς να χρειαστεί να αναπαράγουν ολόκληρη τη λειτουργικότητα στη δική τους εφαρμογή. Αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, καθιστώντας τη διαδικασία του προγραμματισμού αποδοτικότερη και πιο οικονομική.
Ένα ακόμη παράδειγμα API σε μια web εφαρμογή είναι το API του Google Maps. Το API του Google Maps παρέχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τα δεδομένα των χαρτών της Google. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να ενσωματώσουν τους χάρτες της Google στις δικές τους ιστοσελίδες και εφαρμογές.
Επίσης, μπορούν να προσθέσουν διάφορες λειτουργίες στις εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, μπορούν να προσθέσουν δυνατότητα αναζήτησης τοποθεσιών, προβολής δρομολογίων και αποστάσεων, ενσωμάτωση προσαρμοσμένων σημάτων και επισημάνσεις στους χάρτες, προβολή θέσεων GPS σε πραγματικό χρόνο, και πολλά άλλα.
Συμπερασματικά, αν θέλουμε να αποδώσουμε τον ορισμό του API σε λίγες γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: API είναι ένα μεσάζων λογισμικό που επιτρέπει σε δύο εφαρμογές να «μιλήσουν» μεταξύ τους, και προσφέρει σε έναν προγραμματιστή να πάρει λειτουργίες της και να τις τοποθετήσει σε άλλες εφαρμογές χωρίς αυτές να γνωρίζουν τον κώδικα ο οποίος εκτελείται.
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal