Η επιλογή του σωστού εσωτερικού σκληρού δίσκου μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά για όσους δεν είναι έμπειροι. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του κατά την επιλογή ενός σκληρού δίσκου, όπως το μέγεθος, η ταχύτητα και φυσικά η τιμή. Παρακάτω θα εστιάσουμε σε αυτούς τους παράγοντες. Πάμε να δούμε:
Μέγεθος: Σκληροί δίσκοι 2,5" έναντι 3,5"
Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο HDD είναι το μέγεθος. Οι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους μεγέθους 3,5", ενώ οι φορητοί υπολογιστές και μικρότερες συσκευές χρησιμοποιούν συνήθως σκληρούς δίσκους μεγέθους 2,5". Ο λόγος είναι ότι οι δίσκοι HDD 3,5" προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης και υψηλότερες ταχύτητες, ενώ οι δίσκοι HDD 2,5" είναι μικρότεροι και πιο ενεργειακά αποδοτικοί. Φυσικά, υπάρχουν μοντέλα δίσκων 2.5" που είναι «γρήγορα», όμως χρειάζεται έρευνα!
Χωρητικότητα: Μεγαλύτερη = καλύτερη;
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσουμε κατά την επιλογή ενός εσωτερικού δίσκου HDD είναι η χωρητικότητα του. Οι σκληροί δίσκοι διατίθενται σε διάφορες χωρητικότητες, από μοντέλα 320GB έως μεγαλύτερα που ίσως και να φτάνουν τα 14TB. Το νούμερο συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί η μεγαλύτερη χωρητικότητα δεν είναι πάντα καλύτερη. Στην πραγματικότητα, η αγορά ενός σκληρού δίσκου με σημαντικά περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από αυτόν που χρειαζόμαστε, σημαίνει σπατάλη χρημάτων.
Όταν επιλέγουμε έναν σκληρό δίσκο, πρέπει να έχουμε υπόψιν πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόμαστε για αρχεία ή προγράμματα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας για βασικές εργασίες, ένας σκληρός δίσκος 500 GB ή 1 TB είναι επαρκής. Ωστόσο, αν σκοπεύουμε να αποθηκεύσουμε μεγάλα αρχεία, όπως βίντεο, ή να τρέξουμε προγράμματα, όπως λογισμικά επεξεργασίας βίντεο, φωτογραφιών ή 3D σχεδιασμού, μπορεί να αξίζει η αγορά ενός HDD με χωρητικότητα 2 TB ή μεγαλύτερη.
Ταχύτητα: 5400RPM vs 7200RPM
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στην αγορά διατίθενται σε δύο ταχύτητες: 5400RPM και 7200RPM. Το RPM σημαίνει rounds per minute, ή στροφές ανά λεπτό, και αναφέρεται στο πόσο γρήγορα περιστρέφονται οι δίσκοι που βρίσκονται στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφονται οι δίσκοι, τόσο πιο γρήγορα μπορεί ο σκληρός δίσκος να διαβάζει και να γράφει δεδομένα.
Έτσι, προκύπτει πως ένας σκληρός δίσκος 7200RPM είναι ταχύτερος από έναν σκληρό δίσκο 5400RPM. Ωστόσο, οι σκληροί δίσκοι 7200RPM παράγουν επίσης περισσότερη θερμότητα και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τους σκληρούς δίσκους 5400RPM. Για αυτό και συχνά οι δίσκοι των φορητών υπολογιστών είναι στα 54000RPM. Σε έναν δίσκο «αποθήκη», η ταχύτητα ίσως να μην είναι σημαντική, ενώ σε έναν δίσκο που γίνονται συχνά εγγραφές ή εγκαθιστούμε προγράμματα, η ταχύτητα είναι αναγκαία.
Μνήμη cache: Η προσωρινή μνήμη που βελτιώνει «κρυφά» τις επιδόσεις
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε έναν σκληρό δίσκο είναι η προσωρινή μνήμη, ή μνήμη cache. Η cache είναι μια μικρή σε χωρητικότητα μνήμη υψηλής ταχύτητας που χρησιμεύει ως «buffer» χώρος μεταξύ του σκληρού δίσκου και του επεξεργαστή του υπολογιστή. Όταν ανοίγουμε ένα αρχείο ή εκτελούμε ένα πρόγραμμα, τα δεδομένα αποθηκεύονται αρχικά στην προσωρινή μνήμη, ώστε να είναι δυνατή η γρήγορη πρόσβαση σε αυτά.
Οι σκληροί δίσκοι διατίθενται με διαφορετικά μεγέθη cache, που κυμαίνονται από 8MB έως 256MB ή και μεγαλύτερη. Μια μεγαλύτερη μνήμη cache θα βελτιώσει την απόδοση του σκληρού δίσκου. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, μια μεγαλύτερη μνήμη cache θα έχει και υψηλότερο κόστος.
Τιμή: Βρίσκοντας την ισορροπία
Όταν επιλέγουμε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, η τιμή είναι ο τελικός παράγοντας που θα λάβουμε υπόψη πριν την αγορά μας. Κατά την αγορά ενός σκληρού δίσκου, θα καταλάβουμε πως οι τιμές κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα, από οικονομικές επιλογές έως μοντέλα υψηλών προδιαγραφών με προηγμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ τιμής και επιδόσεων.
Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα χαρακτηριστικά που είναι πιο σημαντικά για εμάς. Επίσης, είναι σημαντικό να διαβάσουμε κριτικές άλλων χρηστών ώστε να αποφύγουμε μοντέλα που εμφανίζουν συχνά προβλήματα. Ιδιαίτερα στους σκληρούς δίσκους, είναι απαραίτητο να μην κοιτάμε μόνο τα «ξερά» νούμερα, αλλά και να βλέπουμε τον κατασκευαστή του, καθώς σε αυτόν εμπιστευόμαστε τα δεδομένα μας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο πιο εξελιγμένο μοντέλο, το backup είναι πάντα απαραίτητο.
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal