[Τι σημαίνει]: NGINX

Μαθαίνουμε για τον NGINX


Οι διακομιστές ιστού (web servers) είναι υπεύθυνοι να κάνουν τον ιστότοπό μας προσβάσιμο σε προγράμματα περιήγησης και χρήστες. 

Μπορεί να έχετε ακούσει για το NGINX στο παρελθόν, αλλά μπορεί να μην ξέρετε τι είναι ή πως λειτουργεί.

Οι διακομιστές ιστού (web servers) είναι προγράμματα για την καθοδήγηση του διακομιστή δικτύου σχετικά με το πώς να χειρίζεται τις αιτήσεις λήψης και μεταβίβασης αρχείων που υποβάλλονται από διαφορετικούς υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα.

Το NGINX είναι λογισμικό διακομιστή web, ανοιχτού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται μεγάλο αριθμό συνδέσεων ταυτόχρονα. 

Για να το πούμε πιο απλά: 

Το NGINX είναι ένα λογισμικό που αναλαμβάνει το «σερβίρισμα» του ίντερνετ στα «πιάτα» των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Όπου «πιάτα», εννοούμε τους υπολογιστές. 

Το NGINX χρησιμοποιείται συχνά ως αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης (reverse proxy). Αυτό σημαίνει ότι συνήθως χρησιμοποιείται πίσω από ένα τείχος προστασίας (firewall) σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, όπου προωθεί αιτήματα πελατών στον κατάλληλο διακομιστή.

Το NGINX λειτουργεί επίσης ως εξισορροπητής φορτίου (load balancer). Αυτό σημαίνει ότι διανέμει αιτήματα σε πολλούς διακομιστές, έτσι ώστε να μην υπερφορτώνονται. Αυτή η δυνατότητα οδηγεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες ιστού για τους χρήστες της ιστοσελίδας μας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του NGINX;
  • Το NGINX παρέχει μια φιλική μορφή διαμόρφωσης και έχει μοντέρνο σχεδιασμό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση διακομιστή ιστού.
  • Το NGINX χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη και πόρους.
  • Το NGINX κάνει τον ιστότοπο μας πιο γρήγορο και τον βοηθά να αποκτήσει καλύτερη κατάταξη στο Google.
  • Το NGINX βοηθά στη μετατροπή του δυναμικού περιεχομένου σε στατικό περιεχόμενο.
  • NGINX βοηθά στον χειρισμό χιλιάδων ταυτόχρονων συνδέσεων ταυτόχρονα.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείς το Cerebrux όπου έχει γραφτεί ένα ωραίο άρθρο που λέει περισσότερα για τον NGINX και τον συγκρίνει με το αντίπαλο δέος, τον Apache. 

Συντάκτης του άρθρου: Άγγελος Χουβαρδάς

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια