Ο Astronio (aka: Παύλος Καστανάς), είναι ο διασημότερος Έλληνας αστροφυσικός στον κόσμο του διαδικτύου, και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Youtube. Ένας εκπληκτικός επιστήμονας που χάρη στο κανάλι του, έφερε τον μέσο Έλληνα πιο κοντά στην Αστρονομία, και αυτό λόγω της εκπληκτικής μεταδοτικότητας και των εκλαϊκευμένων επιστημονικών και ποιοτικών βίντεο που ανεβάζει.
Φυσικά, το dwrean.net είχε προβλέψει αυτή την επιτυχία του Astronio από τους πρώτους μήνες της δημιουργίας του, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιαυτό.
Σήμερα, έχουμε ακόμα μία έκπληξη, αφού ο Παύλος δέχτηκε μετά χαράς να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη, απατώντας σε έξι (6) ερωτήσεις μας. Πάμε να τον απολαύσουμε:
Η αναπάντεχη αγάπη του κόσμου για το έργο σου στο κανάλι, είναι ικανή να σε κάνει να παρατήσεις οτιδήποτε άλλο επαγγελματικά και να αφοσιωθείς αποκλειστικά στην επικοινωνία της επιστήμης σου;
Εάν το επιδίωκα είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει, αλλά προς το παρόν απολαμβάνω τη διδασκαλία στην τάξη και δεν αισθάνομαι έτοιμος να την εγκαταλείψω. Εξάλλου, ένα από τα ελαττώματα της επικοινωνίας της επιστήμης μέσω διαδικτύου είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής. Δεν είναι εύκολο για έναν δάσκαλο να διδάσκει βλέποντας μόνο μια οθόνη. Πόσο μάλλον όταν δεν βλέπεις τα μάτια των ακροατών σου παρά μονάχα ψευδώνυμα, likes και σχόλια. Μάλιστα, ακριβώς επειδή η προσωπική επαφή μου λείπει, προσπαθώ να κάνω αρκετές εκδηλώσεις ώστε να γνωρίζω τους φίλους του καναλιού από κοντά.
Υπάρχουν haters στο κανάλι σου? Αν ναι, πως τους αντιμετωπίζεις;
Φυσικά και υπάρχουν. Νομίζω ότι πλέον δύσκολα θα βρεις κανάλι που να μην έχει αρνητικά σχόλια. Δυστυχώς, η ανωνυμία του διαδικτύου εξασφαλίζει έναν χώρο εκτόνωσης για αρκετούς ανθρώπους. Και όσο αυξάνουν οι θεάσεις και η δημοτικότητα του καναλιού, στατιστικά αυξάνονται και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με τέτοιο τρόπο. Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με σχόλια που δεν προσφέρουν εποικοδομητική κριτική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ένας χρήστης χυδαιολογεί ενδέχεται να του αφαιρεθεί το δικαίωμα σχολιασμού, αλλά ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες.
Έχεις κάποιο αγαπημένο βίντεο που ξεχωρίζεις από αυτά που έκανες μέχρι τώρα;
Παραδόξως, ένα από τα αγαπημένα μου βίντεο είναι ένα βίντεο το οποίο είναι κάπως πιο ποιητικό από τα άλλα. Πρόκειται για ένα κείμενο που είχα γράψει πολύ πριν δημιουργήσω το κανάλι και λέγεται «Για μια νέα Φιλοσοφία». Προσπάθησα μέσα από αυτό να οραματιστώ μια ανθρωπότητα που θα έχει επίγνωση της θέσης του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν και θα εστιάζεται σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία: την ένωση της ανθρωπότητας και την εξερεύνηση του κόσμου στον οποίο κατοικούμε.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επιστημονικά βίντεο που έχω κάνει και είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το πώς βγήκαν. Για παράδειγμα, τα επεισόδια για τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια με κούρασαν πάρα πολύ κατά τη δημιουργία τους, αλλά τελικά το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά. Μου άρεσε επίσης το επεισόδιο σχετικά με τις φορές που νομίσαμε ότι ανακαλύψαμε εξωγήινη ζωή. Είχα την ανάγκη να δω συγκεντρωμένες αυτές τις πληροφορίες σε ένα βίντεο. Όπως καταλαβαίνεις, προσπαθώ να δημιουργώ βίντεο τα οποία να με ενδιαφέρουν και εμένα αρκετά, ώστε να μπορώ να μεταφέρω στους θεατές τον ενθουσιασμό μου.
Αγόρασα το βιβλίο σου και νομίζω πως είναι από τα καλύτερα εκλαϊκευμένα ελληνικά βιβλία στο είδος του. Επίσης, θεωρώ πως μαζί με το κανάλι, αλληλοσυμπληρώνονται και έχουμε μια ολοκληρωμένη Αστρονομία για αρχάριους. Να περιμένουμε συνέχεια(ες);
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου! Πράγματι, η ανταπόκριση του κόσμου στο βιβλίο ήταν συγκινητική. Μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες, διατέθηκαν πάνω από 10.000 αντίτυπα, νούμερο που -απ’ ό,τι μου λένε- είναι εξαιρετικά υψηλό στον χώρο του βιβλίου. Έβαλα πολύ κόπο και πολλή αγάπη σε αυτό το βιβλίο και αισθάνομαι μεγάλη χαρά που πηγαίνει τόσο καλά.
Πράγματι, είναι κατά μία έννοια το «αδερφάκι» του καναλιού και χαίρομαι που υπάρχει και κάτι δικό μου σε υλική μορφή, μιας και όλα τα άλλα που κάνω είναι ψηφιακά. Σκοπεύω να γράψω κι άλλα βιβλία στο μέλλον, αλλά όχι πολύ σύντομα. Αυτή τη στιγμή, μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και καραντίνας, θέλω να δώσω προτεραιότητα -εκτός από τα βίντεο του καναλιού- στις εκδηλώσεις που θα μας επιτρέψουν να επικοινωνήσουμε και πάλι πιο ανθρώπινα.
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις το Astronio στην Ελληνική τηλεόραση, θα το προτιμούσες ή μένεις σταθερός στον κόσμο του διαδικτύου;
Θα προτιμούσα να τα συνδυάσω. Θα ήμουν πάρα πολύ θετικός για μια αστρονομική εκπομπή στην τηλεόραση. Είναι κάτι που λείπει και το έχουμε ανάγκη. Επίσης, με μια καλή παραγωγή θα μπορούσε να βγει ένα πολύ καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα από αυτό που καταφέρνω στο κανάλι μου.
Θεωρείς πως το αυξημένο θρησκευτικό αίσθημα στη χώρα μας, είναι μία από τις αιτίες της αποστροφής του κόσμου από τη γνώση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας; Βλέπεις να αλλάζει αυτό με τη πάροδο του χρόνου;
Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη που αντιστοιχεί σε παλαιότερες εποχές, προ διαφωτισμού. Δηλαδή υπάρχει η αντίληψη ότι ο κόσμος είναι μαγικός, ανεξήγητος, πνευματικός και μυστηριώδης και ότι ο άνθρωπος είναι παθητικός δέκτης υπερφυσικών επιρροών. Εξάλλου, όπως δείχνουν οι στατιστικές, οι Έλληνες σε μεγάλο βαθμό πιστεύουν στην αστρολογία, στο κακό μάτι και σε πολλές ακόμα παράλογες αντιλήψεις και δεισιδαιμονίες. Φταίει αφενός ο τρόπος που μεγαλώνουμε, δηλαδή οι αντιλήψεις που μας μεταφέρουν οι γονείς μας, αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο δεν προάγει την κριτική σκέψη.
Νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα ότι στο σχολείο μαθαίνουμε εκατοντάδες μαθηματικούς τύπους και πληροφορίες -οι οποίες γρήγορα ξεχνιούνται- και βυθιζόμαστε σε μια διαρκή ασκησεολογία, χωρίς οι μαθητές να έχουν διδαχθεί την ουσία και τις βασικές αρχές της επιστημονικής μεθόδου. Μένουμε δηλαδή στη γνώση αυτή καθαυτή, χωρίς να επικεντρωνόμαστε στα εργαλεία μέσω των οποίων αποκτούμε τη γνώση.
Έτσι, καλλιεργείται η αντίληψη ότι η γνώση είναι απλώς ένα σύνολο προσωπικών απόψεων, κι όχι το αποτέλεσμα μια εξαντλητικής ερευνητικής διαδικασίας. Αυτό είναι εντελώς παράλογο αν σκεφτεί κανείς ότι η επιστημονική επανάσταση, και κατ’ επέκταση ο σύγχρονος πολιτισμός, προέκυψε ακριβώς λόγω της ανάπτυξης της επιστημονικής μεθόδου.
Ελπίζω πραγματικά ότι και στη χώρα μας κάποια στιγμή η κατανόηση της επιστημονικής μεθόδου και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης θα γίνουν βασικοί στόχοι της εκπαίδευσης. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα.
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!
Να ‘στε καλά, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Επιμέλεια Συνέντευξης: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram