Η Βάλια Καϊμάκη είναι δημοσιογράφος. Από το 1998 επιμελείται την ελληνική έκδοση της Le Monde diplomatique για την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει εργαστεί σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά καθώς στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η διδακτορική της διατριβή ασχολήθηκε με τις αλλαγές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος με την ανάδυση των νέων τεχνολογιών. Στο βιβλίο με τίτλο «Το μοιραίο Enter: Διαδρομές στον Κυβερνοχώρο», η συγγραφέας έχει συγκεντρώσει άρθρα που έγραψε (σε μια περίοδο 16 ετών από το 2003 έως και το 2019) σε διάφορα ηλεκτρονικά και φυσικά μέσα που έχει δουλέψει και τα έχει κατηγοριοποιήσει σε επτά κεφάλαια.
από την εισαγωγή του βιβλίου
Πολλά από τα άρθρα ταιριάζουν και με το ένα και με το άλλο κεφάλαιο. Γιατί εδώ και όχι εκεί; Δεν έχω πάντα απαντήσεις γιατί τα περισσότερα δεν πραγματεύονται μόνο ένα θέμα αλλά και δύο, μπορεί και τρία. Και τα μέσα ενημέρωσης και τα social media και τις ανθρώπινες σχέσεις. Απλώς ακολούθησα το ένστικτό μου.
- Το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Δημοκρατία, Πολιτική, Ακτιβισμός» εξετάζει τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον πολίτη και κατ’ επέκταση και στην πολιτεία.
- Το δεύτερο κεφάλαιο έχει τίτλο «Ιστορίες τεχνολογικής τρέλας» και εξετάζει τον πολίτη ως ανοχύρωτο ον απέναντι από την τεχνολογία ή από αυτούς που την εφαρμόζουν.
- Το τρίτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Μέσα Ενημέρωσης, Δημοσιογραφία» και εξετάζει την παραγωγή και την κατανάλωση περιεχομένου.
- Το τέταρτο κεφάλαιο που έχει τίτλο «Social Media» προσπαθεί να τα αγκαλιάσει όλα σφαιρικά και να μην ξεχάσει ούτε το YouTube ούτε το Instagram ούτε το LinkedIn.
- Το πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο «Fake News» είναι προφανώς «νεώτερο» από τα άλλα αφού αναφέρεται σ’ ένα φαινόμενο που έγινε ευρέως γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ανάδυση της μετα-αλήθειας «post-truth» ως δομικό στοιχείο των κοινωνιών μας.
- Το έκτο κεφάλαιο με τίτλο «Άνθρωποι και σχέσεις» δεν μιλάει μόνο για το διαδικτυακό φλερτ αλλά και για τις δυσκολίες ανάμεσα σε γονείς και παιδιά (μιλά και για βιντεοπαιχνίδια) και για τις σχέσεις ανδρών γυναικών στην κοινωνία (κυρίως για το πόσο αποκλεισμένες είναι οι γυναίκες από την τεχνολογία). Μιλά επίσης και για πρόσωπα, από μεγάλους επιστήμονες ως διαβόητους χάκερς.
- Στο τελευταίο και έβδομο κεφάλαιο με τίτλο «Μαθαίνεις να την φοράς… σαν ψηλοτάκουνα» παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, το έξυπνο σπίτι κλπ.
Μέγεθος: 3.4 MB
Σελίδες: 507
Συγγραφέας: Βάλια Καϊμάκη
Εκδόσεις: Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις
Πηγή: valiakaimaki.gr
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης