Rohos Mini Drive - Πως βάζουμε κωδικό σε USB φλασάκι για προστασία των αρχείων μας

Πως βάζουμε κωδικό σε αρχεία στο φλασάκι μας


Τα USB στικάκια είναι βολικά για τη μεταφορά αρχείων και στις μέρες μας η χωρητικότητά τους μας επιτρέπει να έχουμε μαζί μας τεράστια ποσότητα δεδομένων. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε περίπτωση που θέλουμε να κρύψουμε με κωδικό κάποια προσωπικά αρχεία;

Εδώ λοιπόν, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε το Rohos Mini drive και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Όπως επίσης θα χρειαστούμε και το Rohos Disk Browser, το portable προγραμματάκι που θα κάνει όλη τη δουλειά αφού το εγκαταστήσουμε στο φλασάκι μας. Δηλαδή, λέγοντας ότι μας κάνει όλη τη δουλειά, εννοούμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα κρυπτογραφημένα αρχεία από το φλασάκι μας και σε άλλους υπολογιστές που πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε χωρίς την ανάγκη να εγκαταστήσουμε σε άλλον υπολογιστή τον Rohos Mini Drive.


Εγκατάσταση και εκτέλεση του Rohos Mini Drive

Αφού εγκαταστήσουμε το Rohos Mini Drive στον υπολογιστή μας και φυσικά έχουμε ήδη συνδέσει το φλασάκι στη usb θύρα, ανοίγουμε το πρόγραμμα και αυτό που θα επιλέξουμε από τη λίστα που μας εμφανίζει είναι το "Encrypt USB drive". (1)


Πως βάζουμε κωδικό σε αρχεία στο φλασάκι μας



Αμέσως μετά θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο όπου αυτόματα θα αναγνωρίσει το USB φλασάκι μας και θα μπορούμε να βάλουμε τον κωδικό στον κρυπτογραφημένο partition που θα δημιουργήσει. (2) Υπόψιν, αν θέλουμε να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο μέγεθος του κρυπτογραφημένου δίσκου που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα, μπορούμε να το κάνουμε τώρα πατώντας την επιλογή Change στο αντίστοιχο πεδίο. Εδώ να πούμε, ότι στη δωρεάν έκδοση του προγράμματος, μας επιτρέπεται η δημιουργία εώς και 8 GB partition.

Στη συνέχεια, περιμένουμε λίγο ώσπου να δημιουργηθεί το ξεχωριστό διαμέρισμα (partition) στο φλασάκι μας.


Πως βάζουμε κωδικό σε αρχεία στο φλασάκι μας



Αποτελέσματα με ξεχωριστό κρυπτογραφημένο διαμέρισμα

Το κρυπτογραφημένο partition είναι πλέον έτοιμο και όπως βλέπουμε στο παρακάτω Screeshot, τα Windows το αναγνωρίζουν ως ξεχωριστό δίσκο.


Πως βάζουμε κωδικό σε αρχεία στο φλασάκι μας


Μέσα στο κρυπτογραφημένο διαμέρισμα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα αρχεία που θέλουμε ώστε κάποιος που θέλει να τα δει, θα χρειαστεί τον κωδικό που βάλαμε. Όπως είπαμε και παραπάνω, έχοντας τοποθετήσει το Rohos Browser στο στικάκι, μπορούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή να ανοίξουμε τον κρυπτογραφημένο και προστατευμένο με κωδικό partition από το USB φλασάκι.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια