Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την φράση από σημερινούς 45άρηδες στις μέρες μας; Κάθε πέρσι και καλύτερα μας λένε λες και το 1990 ήταν καλύτερα σε θέματα υγείας ή και τεχνολογίας. Φυσικά και όχι. Πάμε μπροστά καθημερινά και δεν χρειάζεται να συγχέουμε την τωρινή οικονομική κατάσταση με όλα τα πράγματα. Να φανταστείς, αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων ήταν τα 45 χρόνια, σήμερα σχεδόν διπλασιάστηκε αυτό το νούμερο.
Ναι, δεν αντιλέγω, σε θέματα οικονομικής φύσεως ίσως να ήμασταν καλύτερα στο κοντινό παρελθόν αλλά σε αυτό δεν φταίει ούτε η εξέλιξη ούτε αυτοί που μας κυβερνάνε. Δεν θέλω να ακουστεί ως πολιτικό σχόλιο αλλά εμείς οι ίδιοι φταίμε για την τωρινή υποβάθμιση της οικονομίας διότι εμείς ανεβάζουμε τις κυβερνήσεις και αυτό κάναμε όλα τα χρόνια με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό στο σημείο.
Τι κάναμε λάθος; Απλά τα πράγματα, ο καθένας ψήφιζε με βάση την προσωπική του ανάπτυξη, το προσωπικό του βόλεμα ή και των συγγενών του. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ακόμα πολιτικοποιημένοι άνθρωποι με αποτέλεσμα να βλέπουν την ψήφο τους και την πολιτική σαν ένα παιχνίδι με αποτέλεσμα να πράττουν επιδερμικά. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε πολιτικά ζητήματα αλλά αυτό που θέλω να πω και να εστιάσω είναι στη τεχνολογία και ότι εξαιτίας αυτής έχουμε ελπίδες για τον μέλλον. Ναι, η τεχνολογία γεννάει νέα επαγγέλματα και πολύς κόσμος, νέος κόσμος, θα πρέπει να στραφεί σε αυτή και να την δει πιο επαγγελματικά. Παντού αναζητούν προγραμματιστές, ναι σε όλο τον κόσμο και δεν βρίσκουν εύκολα τον απαιτούμενο αριθμό. Το καλό με την δουλειά του προγραμματιστή είναι ότι μπορείς να δουλέψεις για τον Κινέζο χωρίς να είσαι απαραίτητα στη χώρα του. Είδες τι κάνει η τεχνολογία;
Δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός. Έχουμε δει άπειρα παραδείγματα από bloggers να βγάζουν ικανοποιητικά χρήματα απλά κάνοντας αυτό που αγαπούν. Στις μέρες μας φίλες και φίλοι, οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολύ περισσότερες από την δεκαετία του 90', αλλά δεν το βλέπουν οι περισσότεροι διότι στην Ελλάδα αργούμε να πάρουμε στροφές και είμαστε παραπάνω από το κανονικό καχύποπτοι με οτιδήποτε νέο. Πρέπει να δούμε το σήμερα και να ακολουθούμε την εξέλιξη.
Δεν φταίει η τεχνολογία όταν βλέπεις έναν νέο δεκαοκτώ ώρες το 24ωρο πίσω από μια οθόνη και να προσπαθεί να κάνει νέο ρεκόρ στο League Of Legends, δεν φταίει η τεχνολογία όταν ο νέος αναλώνεται τις περισσότερες ώρες στα Social Media, περιμένοντας εν αγωνιωδώς την επόμενη αντίδραση των φίλων του σε ποστ που είχε κάνει και μετράει τα Likes και τις καρδούλες που έχει πάρει λες και αυτός είναι ο σκοπός στη ζωή του.
Τα όπλα δεν σκοτώνουν αλλά οι άνθρωποι. Το μαχαίρι το αγοράζουμε για να κόβουμε το ψωμί, κάποιοι με αυτό όμως σκοτώνουν. Δεν γίνεται να απαγορεύσουμε την πώληση των μαχαιριών, πρέπει ως γονείς να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι βάζοντας μέτρο στη ζωή μας, θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Αλλά, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά, αν οι γονείς δεν κατέχουν από τεχνολογία και την κατακρίνουν λες και αυτή φταίει για όλα τα δεινά, πως θα τιθασεύσουν τους νέους; Τροφή για σκέψη...
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης