Εκτός αυτού όμως, τα ίδια τα Windows γεμίζουν χώρους στον δίσκο από διάφορες εργασίες που γίνονται ή και αναβαθμίσεις του συστήματος με άχρηστα αρχεία.
Ένα πολύ ωραίο και δωρεάν πρόγραμμα είναι το DiskSavvy, όπου με αυτό μπορούμε να αναλύσουμε και να δούμε από όλους τους φακέλους των σκληρών μας δίσκων, τον χώρο που καταλαμβάνουν εύκολα και με αυτοματοποιημένο τρόπο. Έτσι θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε και να τα διαγράψουμε.
Για παράδειγμα, στο παραπάνω Screenshot, βλέπουμε τον φάκελο «$GetCurrent» που πιάνει πάνω από 3 GB χώρο στον δίσκο και στην ουσία είναι άχρηστος και πρέπει να διαγραφεί. Είναι ένα φάκελος που δημιουργούν τα Windows 10 και περιέχει αρχεία καταγραφής σχετικά με τις τελευταίες διαδικασίες της αναβάθμισης του λειτουργικού.
Επίσης, μέσα από το περιβάλλον του προγράμματος μπορούμε να δούμε και σε γράφημα ποιοι φάκελοι καταναλώνουν περισσότεροι χώρο ώστε να έχουμε πιο εύκολη απεικόνιση αυτών. Για περισσότερες πληροφορίες όσο αναφορά την χρήση του προγράμματος, προτείνω να διαβάσεις το άρθρο του Pcsteps.gr που κάνει μια πιο εκτενή παρουσίαση του προγράμματος.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω και να προλάβω τυχόν σχόλια του τύπου, «έχω το Ccleaner και κάνει μια χαρά τη δουλειά», να πω ότι άλλο πράγμα το Ccleaner και παρόμοια προγράμματα και άλλο το Disk Savvy. Με το Disk Savvy μπορείς να αυτοματοποιήσεις την διαδικασία απεικόνισης των πιο ογκώδη φακέλων του συστήματος και χειροκίνητα να τους διαγράψεις. Το οποίο απαιτεί να ξέρεις τι κάνεις. Αν δεν ξέρεις τι πρέπει να διαγράψεις, σε προτείνω ακόμα έναν οδηγό/άρθρο από το pcsteps.gr, που σου λέει ποιους φακέλους δεν πρέπει να διαγράψεις από τον σκληρό δίσκο.
Το Ccleaner από την άλλη, αυτοματοποιεί την διαδικασία διαγραφής περιττών αρχείων του συστήματος. Αυτό και τίποτα άλλο. Φακέλους όπως τον «$Getcurrent» που αναφέραμε πιο πάνω, δεν πρόκειται να το διαγράψει. Δηλαδή είναι πιο safe η διαδικασία με το Ccleaner και το σημαντικότερο, διαγράφει διαφορετικά αρχεία, που είναι εξίσου σημαντικό να γίνει και αυτό. Οπότε, σε περίπτωση ερωτήματος, ΝΑΙ μπορούμε να έχουμε και τα δύο προγράμματα ταυτόχρονα στον υπολογιστή μας. Με λίγα λόγια, το ένα συμπληρώνει το άλλο.
σ.σ: Στο download link που σου δίνω θα μεταβείς στην επίσημη σελίδα του προγράμματος για να κατεβάσεις την δωρεάν έκδοση του προγράμματος. Αυτό που πρέπει να προσέξεις, είναι αυτό που σου δείχνω στο παραπάνω screenshot. Δηλαδή, ανάλογα την αρχιτεκτονική του υπολογιστή σου (32bit ή 64bit), να κατεβάσεις και την ανάλογη έκδοση. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, σπάνια βλέπεις πλέον υπολογιστές με 32bit αρχιτεκτονική.
Έκδοση: 14.3.16
Μέγεθος: 6.8 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All
Κατασκευαστής: Flexense - Data Management Software
Πηγή: disksavvy.com
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram