Στο άρθρο αυτό θα σας δείξω πως να φτιάξετε και εσείς το δικό σας σύστημα αυτόματου ποτίσματος χρησιμοποιώντας το Arduino. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί αποκλείστηκα για να ποτίζει το μικρό λουλούδι ή φυτό που έχουμε πάνω στο γραφείο μας ή μια μικρή γλαστρούλα. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να τοποθετηθεί σε κήπο καθώς ο αισθητήρας υγρασίας χώματος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά μικρός.
Πάντα ήθελα ένα μικρό φυτό για να ομορφαίνει λίγο το γραφείο μου, που τυχαίνει να είναι και ο πάγκος εργασίας μου, αλλά ανησυχούσα πως δεν θα ήμουν επιμελής με την φροντίδα του, δηλαδή το πότισμα του. Έτσι σκέφτηκα πως με την βοήθεια του Arduino και ενός ειδικού αισθητήρα που μπορεί και μετράει την υγρασία του χώματος να αυτοματοποιήσω το πρόβλημα μου και να το λύσω. Και έτσι έκανα, και αφού το έκανα εγώ μπορείτε και εσείς! Η κατασκευή αυτή δεν θα σας πάρει πάνω απο 30 λεπτά για να την ολοκληρώσετε, μετά μπορείτε να το τοποθετήσετε στο λουλούδι-φυτό σας και αν το βάλετε και μέσα σε μια βάση-καφάσι όπως έκανα εγώ, το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.
Ας ξεκινήσουμε!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
- Arduino board - όποιο θέλετε, εγω χρησιμοποίησα το Adafruit Trinkte Pro
- Soil hygrometer module - είναι ο αισθητήρας υγρασίας χώματος μαζί με μια μικρή πλακέτα
- Air pump motor (6V) - Είναι το μοτέρ μας που θα κάνει την δουλειά του ποτίσματος
- 2 κομμάτια εύκαμπτου σωλήνα
- NPN TR 2222A
- Diode (e.g. IN4001)
- Small/Tiny breadboard
- Some breadboard wires
Ενδεικτικά και μόνο επειδή μου το ζητήσατε και χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, σας έχω δώσει και link για τα παραπάνω υλικά. Το από που θα τα προμηθευτείτε εσείς είναι δικό σας θέμα.
Θα χρειαστείτε επίσης θερμοσιλικόνη για να κλείσετε αεροστεγώς τις τρύπες που θα ανοίξετε στο καπάκι του μπουκαλιού, θα καταλάβετε στην συνέχεια.
Το μπουκάλι και οι σωλήνες
Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή μας με την κατασκευή του "συστήματος άρδευσης". Πάρτε ένα μπουκάλι, πλαστικό ή γυάλινο, του οποίου όμως το καπάκι να βιδώνει. Η λογική είναι απλή, το ένα σωληνάκι θα "φυσάει" αέρα μέσα στο μπουκάλι με την βοήθεια του ειδικού μοτέρ μας, και το άλλο θα "πετάει" το νερό στο φυτό μας. Το μυστικό όπως καταλάβατε είναι στην πίεση που ασκεί ο αέρας που εισέρχεται στο μπουκάλι πάνω στο νερό.
Ανοίξτε δυο τρύπες στο καπάκι έτσι ώστε να μπορούν σε αυτές να χωρέσουν τα σωληνάκια μας. Ξεκινήστε με το σωληνάκι που θα διοχετεύει τον αέρα στο μπουκάλι μας, όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του μπουκαλιού. Η άλλη άκρη του θα πηγαίνει στο μοτέρ. Το δεύτερο σωληνάκι θα πρέπει να ακουμπάει το κάτω μέρος του μπουκαλιού, ενώ η άλλη άκρη του θα πρέπει να φτάνει στο φυτό μας. Τέλος κολλήστε τα με θερμή σιλικόνη έτσι ώστε όλη η κατασκευή να είναι αεροστεγώς κλειστή.
Ας το δοκιμάσουμε! Γεμίστε με νερό το μπουκάλι σας και δοκιμάστε να φυσήξετε με το στόμα μέσα απ΄το σωληνάκι που διοχετεύει τον αέρα στο μπουκάλι. Θα δείτε πως το νερό τρέχει απ' το άλλο σωληνάκι. Αν όχι σημαίνει πως δεν είναι αεροστεγώς κλειστό, ίσως να πρέπει να ρίξετε λίγη παραπάνω θερμή σιλικόνη. Να θυμάστε πως εδώ το κλειδί είναι η πίεση.
Το κύκλωμα
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το κύκλωμα μας με το Arduino. Η παραπάνω εικόνα δείχνει όλες τις συνδέσεις, είναι αρκετά απλές.
Στο δικό μου κύκλωμα χρησιμοποίησα μερικά συρματάκια αντί για καλώδια για να το κάνω λίγο πιο όμορφο.
Μόλις το υλοποιήσετε πάνω στο breadboard μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα
Ο κώδικας
Εδώ θα βρείτε τον κώδικα με την χρήση του Codebender!
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το Codebender, πρόκειται για το online Arduino IDE το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να προγραμματίσετε το Arduino σας μέσα απ' τον browser σας! Πίο εύκολο δεν γίνεται! Δοκιμάστε το πατώντας το πράσινο κουμπί "Run on Arduino"! Μπορείτε επίσης να κάνετε αλλαγές πατώντας το κουμπί "Edit".
Ο κώδικας περιέχει όλα τα σχόλια που χρειάζονται για την κατανόηση του.
Έτοιμο!!!
Αυτό ήταν το σύστημα σας είναι έτοιμο! Συνδέστε το μοτερ με το σωληνάκι αέρα και τοποθετήστε τον αισθητήρα υγρασίας χώματος όσο πιο βαθιά μπορείτε μέσα στο χώμα (μέχρι τα καλώδια). Απο εδώ και πέρα το αγαπημένο σας φυτό (ή λουλούδι) θα ποτίζετε αυτόματα! Θυμηθείτε όμως πως εκτός απο νερό χρειάζεται και ήλιο για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, οπότε καλό θα ήταν να το τοποθετήσετε κοντά στο παράθυρο σας. Φυσικά μην ξεχάσετε να αναπληρώσετε το νερό στο μπουκάλι μετά απο μερικές μέρες ή βδομάδες.
Ελπίζω να σας άρεσε και να το φτιάξετε και εσείς! Θα ήθελα να δω φωτογραφίες απ' το δικό σας αυτόματο σύστημα ποτίσματος, μπορείτε να τις δημοσιεύσετε στα σχόλια λίγο πιο κάτω.
Αν σας άρεσε, μπορείτε να με βοηθήσετε ψηφίζοντας την κατασκευή αυτή σε δυο διαγωνισμούς κάνοντας κλικ εδώ. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, κάνετε log in (μπορείτε ακόμα και με το facebook account σας) και πατάτε το πορτοκαλί εικονίδιο πάνω δεξιά στην κατασκευή μου που λέει Vote, στο παραθυράκι που θα σας ανοίξει πατάτε Vote και στα δυο κουμπιά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino