Σίγουρα, πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση, να χάσουμε φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικά έγγραφα από τον υπολογιστή μας, και όλα αυτά επειδή βαριόμασταν να πάρουμε αντίγραφα ασφαλείας. Για να μην ανησυχείς λοιπόν και φτάσεις στο σημείο να κλαις σαν το μωρό της παραπάνω φωτογραφίας, θα σου πούμε τρεις βασικούς τρόπους για καλύτερη και ασφαλέστερη αποθήκευση των αρχείων σου. Πάμε να τους δούμε.
1ος τρόπος: Πάντα κρατάμε τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έγγραφα και αρχεία δύο (2) ή τρία (3) αντίγραφα. Ένας τρόπος είναι ο εξωτερικός δίσκος (HDD, SSD, USB Flash Drives). Εδώ να σημειώσουμε, ότι το δίσκο που θα επιλέξουμε για το backup, να τον έχουμε μόνο γι' αυτό τον σκοπό και όχι να τον χρησιμοποιούμε συνέχεια σε άλλες εργασίες, διότι και αυτός με την πολυχρησία κάποια στιγμή «θα δει τα ραδίκια ανάποδα».
2ος τρόπος: Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μου τρόπος για αντίγραφα ασφαλείας, και αναφέρομαι στις υπηρεσίες Cloud Storage*. Δες εδώ ένα προηγούμενο άρθρο στο οποίο αναφέρουμε τέτοιες cloud υπηρεσίες. Δεν νοείται το 2024, να μην αξιοποιούμε αυτό τον τρόπο αποθήκευσης!
*Cloud Storage: Σημαίνει ότι η αποθήκευση των αρχείων μας γίνεται σε σκληρούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός του υπολογιστή μας, σε ασφαλείς σερβερς του εξωτερικού ή του εσωτερικού, και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αν χαλάσει ο υπολογιστής μας.
3ος τρόπος: Εδώ έχουμε να κάνουμε όχι τόσο πολύ με το backup των αρχείων μας ώστε να μην τα χάσουμε, αλλά σίγουρα έχεις βρεθεί στην περίπτωση που θα χρειαστείς να κάνεις φορμάτ το Λειτουργικό Σύστημα, και επειδή έχεις όλα τα αρχεία σου μαζεμένα σε έναν δίσκο που δεν είναι καν χωρισμένος σε κατατμήσεις, βαριέσαι να μεταφέρεις όλα τα προσωπικά σου αρχεία, με αποτέλεσμα να μην κάνεις φορμάτ τη στιγμή που το χρειάζεσαι.
Άρα λοιπόν, όταν κάνεις εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, προτίμησε να φτιάξεις τουλάχιστον δύο (2) κατατμήσεις (στα βλάχικα partitions) του δίσκου σου. Η πρώτη θα περιέχει όλο το λειτουργικό με τα εγκατεστημένα προγράμματα και το δεύτερο θα περιέχει όλα τα προσωπικά σου αρχεία (εικόνες, βίντεο, έγγραφα κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο, αν χαλάσει κάτι στο λειτουργικό και χρειαστούμε format, δεν θα ψάχνουμε εξωτερικό σκληρό ή DVD να γράψουμε τα δεδομένα. Απλά θα κάνουμε format την κατάτμηση C:\ (όπου προφανώς εκεί βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα) και η D:\ με τα αρχεία σου, θα μείνει άθικτη (το επιλέγεις κατά την εγκατάσταση).
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης