Τι είναι το Arduino uno;
To Arduino Uno είναι μια πλακέτα ανάπτυξης συστημάτων η οποία βασίζεται στον μικρο ελεγκτή της Atmel ATmega 328. Αποτελείται συνολικά από 14 ψηφιακές εισόδους/εξόδους (εκ των οποίων οι 6 έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν ως έξοδοι παλμών PWM), 6 αναλογικές εισόδους, έναν κρύσταλλο 16MHz, μια θύρα USB, βύσμα τροφοδοσίας (power jack), ICSP header και ένα κουμπί reset. Ουσιαστικά αποτελείται απ' όλα τα βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για την χρήση του μικρο ελεγκτή, απλά το συνδέουμε με τον υπολογιστή μας μέσω της θύρας USB και είναι έτοιμο για να προγραμματιστεί!
Το Uno διαφέρει απ' τις προηγούμενες εκδόσεις καθώς δεν χρησιμοποιεί το chip FTDI USB-to-serial driver αλλά το ATmega16U2 το οποίο είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί ως USB-to-serial converter. Επίσης στην έκδοση R3 του Uno έχουν προστεθεί τα pins SDA, SCL και IOREF και καλύτερο κύκλωμα για την λειτουργία του Reset. To 'Uno' είναι το 'ένα' στα Ιταλικά και σηματοδοτεί την άφιξη της νέας έκδοσης Arduino 1.0. και το μεγάλο βήμα για το μέλλον αφήνοντας πίσω παλιότερες εκδόσεις.
Χαρακτηριστικά:
- Μικρο ελεγκτή ATmega328
- Τάση λειτουργίας 5V
- Τάση εισόδου / τροφοδοσίας 7-12 V
- 14 Διαθέσιμες εισόδους/εξόδους (εκ των οποίων 6 ως PWM)
- 6 Αναλογικές εισόδους
- Ρεύμα εξόδου 40mA για κάθε είσοδο/έξοδο
- Ρεύμα εξόδου 50mA για την έξοδο 3.3V
- Flash Μνήμη 32KB
- SRAM 2KB
- EEPROM 1KB
- Κρύσταλλος 16MHz (Clock Speed)
Το Arduino Uno μπορεί να λειτουργήσει μέσω τροφοδοσίας απ' την θύρα USB ή με κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας, μπαταρία ή AC to DC adapter. Η επιλογή πηγής, USB ή εξωτερικής πηγής, γίνεται αυτόματα. Το βύσμα απ τον AC to DC adapter (2.1mm center-possitive plug) μπορεί να μπει στην αντίστοιχη είσοδο ενέργειας 'power jack' που διαθέτει το Arduino Uno, ενώ τα καλώδια της μπαταρίας μπορούν να τοποθετηθούν στα pins GND και Vin που υπάρχουν πάνω στην πλακέτα. Η τάση τροφοδοσίας μπορεί να είναι από 7 έως 12Volt. Μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερα από 7V αλλά η έξοδος 5V που διαθέτει μπορεί να δίνει λιγότερη τάση κάνοντας το σύστημα να υπολειτουργεί.
Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης